• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim

Yatırım

YATIRIM PLANI VE YATIRIM ARAÇLARININ SEÇİMİ

Ekonomik yaşamın en önemli unsurlarından olan yatırım kavramının farklı alanlarda farklı tanımlamaları yapılmıştır.TDK Türkçe Sözlük’te, “Parayı, gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma; bir çıkar veya kazanç sağlamak için yapılan davranış.” şeklinde tanımlanmıştır.Birikimlerin, gelir sağlamak amacıyla herhangi bir yöne yönlendirilerek değerlendirilmesine yatırım denir.Örneğin birikimlerin faiz karşılığı bankaya yatırılması, kıymetli maden, gayrimenkul, tahvil ve borsadan hisse senedi alınması yatırımdır.

Yatırım; bir makam, rütbe, mevki elde etmek amacıyla yapılan davranış olarak tanımlanır. Bireyin emek ve enerjisini kendisine faydalı olacak bir alana yönlendirmesi de yatırımdır.

Bireyin yatırım yapabilmesi için gelirinin bir kısmını tasarruf olarak ayırması gerekir. İnsan, gelirinin tamamını tüketmez, bir kısmını tasarrufa ayırmak ister. Tasarruflarının bir kısmını da daha çok gelir getirmesini beklediği yatırıma yönlendirir. Yatırımın kaynağı tasarruftur. Gelir ile tasarruf arasındaki fark tüketimdir. 

Yatırım Araçlarının Seçimi

Yatırım yaparken kazancın yanı sıra kazancı etkileyen faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Kazancı etkileyen faktörler risk düzeyleri ve vade koşullarıdır. Riskten korunmayı ve uzun vadede kazanç sağlamayı seçen yatırımcılar, risk oranı düşük yatırım araçlarını tercih eder.
Teknolojinin ilerlemesi ve dünyanın dijitalleşmesiyle birlikte finansal piyasalara ulaşılabilirlik oldukça kolay hâle gelmiştir.

a) Tahvil: Yatırımcılar tahvil satın alıp borç vererek belli bir vade sonunda anaparanın tamamını faiziyle geri almaktadır. Tahvil, riski ve getirisi düşük bir yatırım aracıdır.
b) Bono: Özel şirketlerin ya da devlet kurumlarının borcunu oluşturan orta vadeli menkul kıymetlerdir.
Bono, riski ve getirisi düşük olan bir yatırım aracıdır.
c) Yatırım Fonları: Yatırım fonuna katılan yatırımcılar birden çok ürüne yatırım yapmış olur. Yatırım fonlarının riski orta düzeydedir.
Bireysel emeklilik yatırım fonları emeklilik şirketinin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda uzman portföy yönetim şirketi tarafından yönetilir ve devlet tarafından sürekli denetlenir.
Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi (BES) birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve yatırımcıya toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanır.
Bireysel emeklilik sistemi şu şekildedir:
• Yatırımcı, bireysel emeklilik hesabına yatırdığı katkı payı ödemelerini istediği emeklilik yatırım fonlarında değerlendirir.
• Emekliliğe hak kazanabilmek için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak gerekir.
• Emeklilik hakkı elde edildiğinde emeklilik hesabındaki birikimler toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alınabilir. Yıllık gelir sigortası yatırmak şartıyla ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alınabilir.
• Sisteme yatırılan her katkı payı tutarının %30’u devlet tarafından emeklilik sözleşmesine bağlı devlet katkısı hesabına yatırılır.
• Yatırımcı istediği zaman yatırdığı katkı payına ait birikim tutarının tamamını alarak sistemden ayrılabilir.
• %30 devlet katkısı birikim tutarının alınabilme şartları şunlardır:
» Üç (3) yıl katkı payı yatıranlar %15
» Altı (6) yıl katkı payı yatıranlar %35

Kaynak: https://ogmmateryal.eba.gov.tr/kitap/okuryazarlik-becerileri/finansal-okuryazarlik/index.html
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret2395
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.929334.0652
Euro37.879238.0310
Saat