• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim

Tasarruf

TASARRUF KAVRAMI

Türkçeye Arapçadan gelen tasarruf sözcüğü hukuki alanlarda, ekonomik ve günlük hayatta ölçülü olmak anlamında kullanılır. Hukuki alanda tasarruf; işlem yapma, harcama özgürlüğü, kullanım hakkı gibi anlamlarda kullanılır. Örneğin bir gayrimenkulün sahibi o gayrimenkul üzerinde her türlü tasarruf hakkına sahiptir. Ekonomi alanında ise kaynakların idareli kullanımı, gelirin bir kısmının tüketilmemesi, artırım, yatırım anlamlarında kullanılır. Örneğin aylık gelirin %25’inin tasarruf edilmesi. Su, toprak, petrol, gibi doğal kaynakların ölçülü kullanılarak gelecek nesillere bırakılması, günlük hayatta elektrik, su vb. kaynakların gereksiz tüketimlerden kaçınılması bir tasarruftur. Zamanın etkin ve verimli kullanması da tasarruf olarak değerlendirilir. Finansal okuryazarlıkta tasarruf, geliri idareli harcama ve birikim yapma anlamlarında kullanılır.

Tasarruf; israf etmemektir, israfın olduğu yerde tasarruf olamaz. Tüketim, enerji ve zamanda tasarruf yapılmalıdır. Zamanın boşa geçirilmesi, verimsiz çalışmak, iş planlaması iyi yapılmadığı için kaybedilen zaman ve emek, kişinin yapabileceğinin en iyisini yapmaması, karşısına çıkan fırsatları değerlendirmemesi de israftır. Üretimde kullanılan ham maddelerin ölçüsüz kullanımı, lambaların gereksiz yere açılması, aletlerin boşa çalıştırılması, eşyaların kötü kullanılarak çabuk eskitilmesi israftır.

İnsanların tasarruf yapmasının amaçları şunlardır:
• Yatırım yaparak geleceğini güvence altına almak.
• Kıt kaynakları en verimli ve uygun şekilde kullanmak.
• İsrafın önüne geçmek.
• Gelecekte ortaya çıkabilecek kıtlığın önüne geçmek.
• Ülke ekonomisine bireysel olarak katkıda bulunmak.
• Aile ve kendi bütçesine katkıda bulunmak.
• İhtiyaç sahibi bireylere ve diğer canlılara maddi yardım yapabilmek.

TASARRUFUN ÖNEMİ

Çağın koşulları bireyleri tüketim yapmaya teşvik etmekle birlikte ortaya çıkan ekonomik krizler, bireylerin ve devletlerin tasarruf yapmasını daha önemli hâle getirmiştir. Tasarruf; ekonomik açıdan gelecekteki yaşamlarının güvence altına alınması, refah seviyesinin yükselmesi ve yaşam standartlarının düşmemesi için bireyler açısından önemlidir. Tasarruf; yeni yatırımların artması, sermaye mallarının üretilmesi, yurt dışı kaynaklara olan ihtiyacın azaltılması, ekonomik büyümenin sürdürülmesi ve halkın yaşam standartlarının yükseltilmesi adına devletler için önemlidir. Ülke ekonomisinde sermaye birikimi için tasarrufların ve yatırımların artırılması bir gerekliliktir. Tasarruf, bireyler ve toplumlar için iyi bir geleceğin ön koşuludur. Tasarruflar birikerek büyüdükçe toplumun ve toplum fertlerinin refah seviyeleri yükselir. Bugün bulduğunu bugün harcayan, yarınını düşünmeyenler gelecekte yoksulluk ve mutsuzlukla karşılaşır. Gelecekte ekonomik olarak zor durumda kalmak istemeyen bireyler tasarruf yapmalıdır.

Kaynak: https://ogmmateryal.eba.gov.tr/kitap/okuryazarlik-becerileri/finansal-okuryazarlik/index.html

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret2403
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.929334.0652
Euro37.879238.0310
Saat